dimarts, 28 d’abril de 2015

Escollim la lectura i llegim...

Aquest és un projecte de lectura que està adreçat a l'alumnat de 2n ESO B. Entre els seus objectius es troba el de fomentar el gust per la lectura utilitzant el fons de literatura juvenil en català de la biblioteca del centre. L'alumnat tindrà l'oportunitat de recordar els coneixements que el curs passat va treballar a la formació d'usuaris de biblioteca fent elecció de lectures amb la base de dades del catàleg epèrgam.
Si formes part de l'alumnat d'aquest grup, una de les preguntes que et vénen al cap és: COM HO FAREM?
Els passos a seguir són els següents:
1. Fer una lectura de la selecció que es troba a l'apartat "Guies de lectura" del catàleg epèrgam i escollir-ne tres.
2. En grups de tres, es farà un anàlisi del que s'ha triat i es prioritzaran.
3. S'assignarà una lectura diferent per a cada membre del grup i es començarà a llegir.
4. En acabar cada sessió de lectura, es respondrà per escrit a la pregunta "Què destaquem?"
5. En acabar la lectura, s'elaborarà un comentari que es publicarà en aquest mateix blog. 
Esperem els vostres comentaris!!!

21 comentaris:

 1. He llegit L’home que plantava arbres de Jean Giono. Aquest llibre m’ha agradat perquè explica la història d’un home solitari Elzéard Bouffier que plantava roures i faigs. Els va plantar a una muntanya dels Alps des del 1915 al 1946. Va aconseguir que tota la muntanya estès plena de verdor. L’any 1946 Elzéard Bouffier va morir a l’hospital. (Israel)

  ResponElimina
 2. He llegit La Nena Nova de Marcy Rudo de l’editorial Bambú.
  Tracta d’una nena, Marisa, que arriba al col·legi i coneix molts companys, però després aquests la deixen tota sola. Els companys es fan amics d’una xiqueta que té mal cor i li fa bullying a Marisa.
  Aquest llibre és captivador perquè tracta sobre l’amistat, que a vegades es pot perdre i arriba a l’extrem del bullying. La història que té és molt interessant i val la pena llegir-lo perquè ens podem trobar en aquesta situació qualsevol de nosaltres.
  (José Alfonso).

  ResponElimina
 3. He llegit Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo d’Albert Espinosa.
  Albert Espinosa ens descriu la mort com una segona vida. Ens explica que quan ens morim viatgem a un altre planeta i no recordem res de la vida passada. També ens relata el tipus de vida que hi ha després la mort; el planeta on viatges és molt diferent. La vida, en el següent, és millor que en l’anterior. Pot passar que en aquesta vida no tinguis res i en l’altra ser un famós.
  El missatge que m’ha transmès és que cuidem bé el que tenim en aquest món perquè després no ho tindrem més.
  (Zaira)

  ResponElimina
 4. He llegit: Oliver Twist, de Charles Dickens, en una traducció i adaptació per adolescents de l’editorial Barcanova.
  És un llibre molt emotiu, sentimental i difícil. Però, no en l’àmbit amorós, sinó que, en l’àmbit realista, perquè coneixem un dels pitjors barris de Londres al segle XIX. On han de fer el possible per a sobreviure, fins i tot, cometre delictes i ser sobreexplotats.
  Tracta d’un noi orfe, Oliver Twist, que viu moltes dificultats i reptes, que supera amb constància, i de forma continuada.
  En la meva opinió, és un llibre molt interessant, per a tot tipus de persones, on hi ha un racó per a tots els sentiments.
  (Eric)

  ResponElimina
 5. He llegit el llibre El Capítol del Julian de R.J Palacios. La història no m’ha acabat d’agradar. El vaig triar perquè era la continuació del llibre de Wonder aquest l’havia llegit anteriorment i em va agradar el tema del que parlava i em pensava que la segona part tractaria del mateix tema o se centraria més en la vida del Julian durant el que es va explicar a la primera part però no ha sigut així.
  M’han agradat poques coses del llibre però alguna d’aquestes seria els fets històrics que li explica la seva àvia de França i els personatges; en canvi, les coses que no m’han agradat han sigut per exemple les escasses descripcions dels personatges tant físiques com psíquiques. La veritat és que si hagués estat el llibre més complert tant en informació com en descripcions m’hagués agradat molt més.

  (Sílvia)

  ResponElimina
 6. Jo m’he llegit el llibre titulat Simfonia de Paraules, de Teresa Bertran.
  El llibre està narrat en primera persona. Joan ens explica com es va formant com a músic i els orígens de dues bandes importants al principi del segle XX a la ciutat d’Amposta: La Lira i La Filha. Aquestes dues bandes van destacar, en un primer moment, perquè n’hi havien poques. Una curiositat va ser que el rei Alfons, va ser un dels primers en escoltar-les, i es va sorprendre per la seva qualitat sonora.
  A part de la música, aquesta obra també ens parla del Delta, dels arrossars i de la vida quotidiana d’aquella època.

  (Jesús)

  ResponElimina
 7. He llegit Dones d’Isabel-Clara Simó.
  El que destacaria d’aquest llibre és el fet que no és una història seguida sinó una sèrie de relats no molt llargs que presenta la gran diversitat de dones: tendres, múrries, passives, agressives, fortes, febles, víctimes, victimàries...
  No m’ha cridat massa l’atenció, ja que per la manera en la que estan redactats els capítols m’ha sigut difícil d’entendre’ls.
  Encara així, el recomano a les persones a les que els agradi la literatura densa.
  (Alicja)

  ResponElimina
 8. He llegit El Fantasma de Canterville i altres relats d'Oscar Wilde. Aquest llibre a mi m'ha ensenyat a creure amb coses irreals, però que podrien arribar a succeir.
  Una de els coses que destacaria molt, és com el fantasma li ensenya a la Virginia, que és la vida i la mort, i perquè és tan important valorar-la.

  El senyor Hiram B. Otis, un ambaixador nord-americà, compra un castell anglès anomenat Canterville Chase, prop d'Ascot. El venedor, l'actual Lord Canterville, l'avisa que la casa està encantada i que l'habita el fantasma de Sir Simó, un avantpassat de lord Canterville. El Sr. Otis no creu en el fantasma i decideix ignorar les advertències. Poc després de traslladar-se a la casa amb la seva família, la Sra. Lucrècia, Washington, el fill gran, Virginia, la filla, i els bessons, "Estrelles i Bandes", comencen a sentir sorolls de cadenes, apareix una taca de sang prop de la llar de foc i veuen diverses aparicions per la casa.

  El recomano per a gent que li agradi la intriga perquè és un llibre amb molts de successos i misteris.
  (Jordi F.)

  ResponElimina
 9. He llegit El Senyor Romaní (il•lustracions Miguel Bustos, guió Carme Pons).
  El que més destacaria d'aquest llibre ha estat veure com el Senyor Romaní demostra que el que ell deia era veritat, és a dir, va fer que tots podem tenir un somni i complir-lo si vols.
  També és il•lustrat amb colors rojos, verds i blancs, totes les lletres estan amb majúscula i amb petits textos. És un llibre fàcil de llegir i per això ús el recomano (Adriana).

  ResponElimina
 10. He llegit el llibre Meravelles de Brian Selznick, de l’editorial Cruïlla.
  Tracta d’un xiquet que es diu Ben, que viu amb els seus oncles perquè la seva mare és morta i el seu pare no sap qui és. Un dia va anar a la seva antiga casa que estava abandonada, i a l’habitació de la seva mare va trobar un punt de llibre on s’identificava el nom del seu pare i la seva adreça. Llavors decideix anar ell sol a Nova York a buscar-lo. Durant la seva estada a Nova York coneix en Jamie, l’ajuda a buscar el seu pare i l’allotja. Finalment, en Ben es troba amb la seva àvia i ella li explica la seva vida escrita a una llibreta, perquè els dos eren sords.
  M’ha agradat aquest llibre perquè ja havia llegit el seu anterior, i ha estat un llibre misteriós, ple de meravelles i accions que et sorprenen. A part, les seves imatges són molt significatives i m’han ajudat a entendre millor el llibre.
  (Anna)

  ResponElimina
 11. He llegit el llibre El riu que parla fet per trenta autors i autores de les Terres de l’Ebre.
  M’ha agradat molt perquè parla del paisatge que s’ ha anat creant durant els anys, també de la gent d’aquestes terres i la relació que tenen amb el riu, ja que aquest fins als nostres temps ens ha donat una gran ajuda en moltes activitats, com per exemple, en l’agricultura.
  D’aquest llibre destaco les narracions: “ La influència del paisatge” de Vicent Sanz, “L’últim barquer “de Ramon Àngel Garcia i “El tren dels somnis” de Jordi Andreu.
  L’obra té una relació directa amb el títol i llegint-lo he après molta història de les nostres terres que fins ara desconeixia per complet. El recomano per a lectores i lectors que els agrada la cultura i conèixer l’entorn on vivim.
  (Marc)

  ResponElimina
 12. He llegit el llibre Un estiu a Borneu de Pilar Garriga de l’editorial Barcanova.
  Tracta d’un adolescent que es diu Martí que se’n va a passar l’estiu a Borneo amb la seva tieta Rosa. De camí es queda dos dies a Amsterdam.
  La tieta treballa a una clínica d’orangutans que per a en Martí són uns animalons estranys i pareguts a les persones. Els dóna de menjar, els dutxa, juga amb ells i passa uns dies amb el mon dels orangutans.
  Coneix a un indonesi i aprèn a parla la llengua i veu per primer cop a l’ orangutan més gran de la selva, el rei.
  Quan passen els dies i se n’ha d’anar a Barcelona un altre cop, la tieta li dedica una sorpresa: van a buscar a la mare a l’aeroport i passen tres setmanes més.
  (Carla)

  ResponElimina
 13. He llegit el llibre Robinson Crosoe de Daniel Defoe. Aquesta obra tracta d’un home, Robinson Crusoe, que provenia d’una família de classe mitjana. Ell volia sortir de casa i viure aventures a alta mar, però el seu pare li va dir que no ho fes perquè li podien succeir desgràcies. Ell no va fer cas al seu pare i va acabar naufragant a una illa deserta, va ser l’únic supervivent d’aquella tragèdia.
  El que té més mèrit és que va saber viure i resistir en aquell lloc durant 28 anys i al final va aconseguir tornar a casa.
  (Kilian)

  ResponElimina
 14. He llegit A la recerca d’una nova pàtria de Penelope Lively.
  Tracta de la història dels troians durant el recorregut per construir una nova pàtria. L’autora ens descriu molt bé el camí per trobar la terra que busquen. També les guerres.
  Del llibre destaco la manera en què Eneas, cap dels troians, els guia per molt bon camí i fa de molt bon líder del grup, durant tot el seu trajecte per arribar a Itàlia on s’establiran definitivament.
  Recomano aquest llibre per les persones interessades en llegir llibres de fets històrics.
  (Pere)

  ResponElimina
 15. Estic llegint el llibre Narracions Extraordinàries d'Edgar Allan Poe. Em sembla molt interessant i misteriós ja que els seus relats parlen d'assassinats, coses paranormals, enterraments... L'autor s'interessa pels aspectes sobrenaturals i fantàstics. En la majoria dels seus relats intenta fer sortir al lector de les coses habituals a partir de la irracionalitat. Els seus personatges són principalment bojos, torturats o malalts i es mouen en un entorn fantasmal o irreal. També intenta explicar les estranyes accions i al·lucinacions dels seus personatges causats per la bogeria. Poe combina lògica amb al·lucinacions i realisme amb misteri, i busca les possibilitats d'explicació davant del misteris.
  (Victor)

  ResponElimina
 16. He llegit el llibre Raquel de l’autora és Isabel-Clara Simó.
  El que destaco d’aquest llibre és que parla d’una nena anomenada Raquel, ella és una jove de 17 anys, intel•ligent, sensible i amb un esperit crític.
  Ella de menuda li van regalar un diari, que no feia servir gairebé mai només feia alguns dibuixos i no el feia servir. Però en fer-se més gran va tenir la necessitat d’escriure tot el que li passava durant els dies, setmanes o mesos.
  Recomano llegir aquest llibre ja que parla de coses que ens passen als adolescents i perquè és fàcil d’entendre.
  (Gemma)

  ResponElimina
 17. He llegit Strogoff Miquel de Jules Verne en una adaptació de Jose Maria Pérez Zúñiga de l’editorial Vicens Vives.
  M’ha agradat perquè és un llibre d’aventures, com quan els tàrtars els persegueixen. Tens ganes de no parar de llegir-lo, per saber que passarà amb el protagonista i els seus acompanyants. També hi ha una mica de sofriment perquè per poder arribar al seu destí han de superar diferents obstacles, com quan en el riu han de posar barques al carro.
  Els fets transcorren a Sibèria oriental entorn al segle XIX. Hi ha un protagonista principal com és Miquel Strogoff i Nàdia però s’incorpora més tard. Hi ha molts personatges secundaris però els més destacats són Alcide Jolivet i Harry Blount, Ivan Ogareff, la mare de Miquel; Marfa i Féofar Khan. (Andreu)

  ResponElimina
 18. Estic llegint el llibre Wonder de R.P P alació.

  Tracta sobre un nen amb una deformitat a la cara. L'August , el protagonitsa , va per primer cop a l'escola , on coneixerà a molta gent mai vista.

  Recomano aquest llibre perquè és divertit i té una història molt intressant. Aquesta denúncia de les situacions del Bullyng ens fa ser conscients que també ens pot passar. Si ets nou a l'escola t'agradarà.

  (Yanira)

  ResponElimina
 19. He llegit Cent anys d’Arbó de Màrius López Albiol i Robert Rallo Fosch. És un llibre on relata la vida de dos artistes: Sebastià Juan Arbó (escriptor) i Cèsar Estrany Gendre (pintor). Està il•lustrat amb pintures de Cèsar i conté, a la vegada, curts fragments de llibres d’Arbó.
  M’he perdut una mica en la lectura, ja que no m’agraden els llibres amb textos expositius. Tot i així els fragments dels llibres d’Arbó han fet d’aquesta una lectura curiosa. En la majoria descriu les terres de l’Ebre, específicament el seu poble i el mar. (Alicja)

  ResponElimina
 20. EL VIATGE AL CENTRE DE LA TERRA
  Jo m'he llegit El Viatge Al Centre De La Terra de Julies Vierne aquest llibre el vaig elegir perquè me'l van recomanar. No esperava que m'agrades. El llibre em va sorprendre i el recomano ja que es interessant i entretingut. El personatge que més m'ha agradat és el oncle ja que quan es proposava alguna cosa no para d'intentar-ho fins que ho aconseguix.
  (Jordi.R)

  ResponElimina